"Nelly féle" Mézeskalács
2015. november 17. írta: Kaposújlaki CSALÁDI KÖR Egyesület

"Nelly féle" Mézeskalács

Gyors és finom, azonnal puha mézeskalács recept! 

 

25 dkg méz, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor
Ezeket összeolvasztjuk és kislángon addig kevergetjük, míg a cukor is teljesen elolvad.

Amikor kihült, kb 40 fokosra, akkor belekeverünk
2 egész tojást és 1 sárgáját  és (a fehérjét félretesszük)
1/2 csomag mézes fűszerkeveréket. (a Kotányi a legjobb szerintem)

Egy csészényi lisztben elkeverünk 2 kissé púpozott teáskanál szódabikarbónát, majd a tojásos mézzel alaposan elkeverjük. Használhatjuk a robotgép habverőjét! Ha simára kevertük, áttérünk a dagasztóra és annyi lisztet adagolunk a masszához, hogy jól formálható, nem ragadós "gyurma" állagú tésztát kapjunk. A gyúrást minden esetben kézzel fejezzük be! A Jó tésztának sima, egyenletes, zsírfényűnek kell lennie. Ekkor alaposan lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 165-170 fokon aranyszínűre sütjük.  A sütéshez használjunk sütőpapírt!  A papírt használhatjuk többször is, minél "öregebb" a papír, annál biztosabb hogy nem ragadnak rá a kalácsok.

A díszítéshez a megmaradt tojásfehérjéből 40 grammot lemérünk, hozzáadunk 18-20 dkg porcukrot, egy púpozott teáskanál keményítőt és pár csepp ecetet. (kb. 1 mokkáskanálnyi) Közepes fordulaton addig keverjük, míg kemény masszát kapunk, ami nem csöppen le a habverőről.  (Mivel a tojásfehérjék sűrűsége változó, javaslom, hogy 18 deka porcukorral kezdjük, majd ha szükséges adjunk még hozzá porcukrot. Tapasztalatom szerint, azonban 20 dg-nál több nem kell. Az ecettől fényesebb lesz a máz, emellett az ecetnek baktériumölő hatása is van, sőt stabilizálja a fehérjéket, így a mázunk hosszabb ideig megőrzi állagát, s könnyebb dolgozni vele. Egyszerűbb a munka, ha egyszerre csak kis mennyiséget teszünk a habzsákba! 

Zselatinmáz:

1 csomag zselatint leáztatunk kb 1,5-2 dl hideg vízben. Amikor teljesen felszívta a vizet micróban felforrósítjuk, amíg teljesen egynemű nem lesz. Amikor langyosra hűlt, ecsettel a kész, kisült kalácsokra kenjük. Ezt a mázat ételszínezékkel színezhetjük kedvünk szerint.

Terülő, vagy fedőmáz készítése

A fentiekben megadott módon elkészítjük a cukormázat, majd apránként , (szinte cseppenként) langyos vízzel hitítjuk, amit mindig alaposan elkeverünk. Addig adagoljuk a vizet, míg a massza szépen terül és a keverés nyoma lassan kisímul. A kész masszát színezhetjük is. Nem érdemes túl higítani, mert csúnya lesz!! Amikor elkészültünk a foltok kitöltésével, légkeveréses sütőbe tesszük a kalácskákat kb 10 percre, 70 fokra. Szabad levegőn is megszárad, de nem lesz olyan szép, fényes, mint gyors száradás mellett.

Forrás 

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladikor.blog.hu/api/trackback/id/tr9114392260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása