Nyári vártúra
2023. június 15. írta: B. Balaskó Mária

Nyári vártúra

Dég - Simontornya - Ozora

Nyár eleji túránk helyszínei már önmagukban hordozták annak ígéretét, hogy tartalmas, izgalmas és szemet gyönyörködtető látványban lesz része mindenkinek, aki velünk tart.

img_20230603_101148-.jpg

Elsőként a Dégi Festetics-kastélyt látogattuk meg, amelynek alapító családja a 18.században a Dunántúl legnagyobb birtokosai közé emelkedett. Köszönet illeti köztük is a keszthelyi kastélyt építtető Festetics Kristófot, akinek fiai vették meg - örökségükből - a dégi birtokot, s mely utóbb a kisebbik fiú, Lajos birtokába került.

img_20230603_104114.jpg

Innentől vált szét a Festetics család a keszthelyi hercegi- és a dégi grófi ágra, így Festetics Lajost tekinti az utókor a dégi családág alapítójának, aki a Kaposvár melletti Toponáron lakott családjával.

A kastély építésze pedig nem más volt, mint Pollack Mihály, aki egy egyemeletes, alagsoros épületet álmodott meg, mely hazánk egyik legkorábbi klasszicista remekműve lett.

img_20230603_114614.jpg

A kastéllyal egy időben kezdték kialakítani a hatalmas angolparkot is. A kert ma legismertebb épületét, a Hollandi-házat a 19.század végén Festetics Pál építette, míg a szivattyúház, az antik forrás, a rózsaliget és a kőkert a kastély utolsó urának, Festetics Sándornak érdeme.

img_20230603_114429.jpg

A kert egy földi „paradicsom”, páratlan élményt nyújtva. Felfedező túrákra, vízparti sétákra, piknikezésre egyaránt kiválóan alkalmas, melyet mi is kipróbáltunk.

Nehezen vettük rá magunkat, de idővel tovább kellett utaznunk, hiszen vártak bennünket Simontornyán.

img_20230603_140346.jpg

Salamon fia, Simon alországbíró - Kun László uralkodása idején - 1277-ben építtetett tornyot a településen, innen a neve "Simontornya".

4_2.jpg

A vár idővel Lackfi István erdélyi vajdára és fiaira szállt. A Lackfiak a középkori Magyarország legnagyobb jelentőségű családjai közé tartoztak, aki továbbfejlesztették a kastélyt, mely az ország egyik legjelentősebb birtokközpontjává nőtte ki magát.

img_20230603_131627.jpg

img_20230603_133717.jpg

A várban állandó és időszaki kiállítások sora várja a betérő vendégeket, érdemes ide is ellátogatnia mindenkinek.

Egy tartalmas ebéd után az Ozorai Pipo Várkastély felé vettük az irányt, mely lenyűgözött mindannyiunkat.

img_20230603_173541.jpg

A várkastély amolyan élményházként működik, ahol napfény, reneszánsz milliő, pompás virágok, fűszerkert, kávézó és gasztropiac várt minket.

img_20230603_165428.jpg

Bebarangoltuk a belső udvart, az emeleti történeti termeket, a tróntermet, a reneszánsz ebédlőt és a vár felszentelt kápolnáját is.

img_20230603_175156.jpg

A Pipo-kert a Sió egykori átkelőhelyét védő torony nevét viselő pihenőkert, mely körbeöleli a várat. Kihagyhatatlan program, biztosan állítjuk.

Safferné Dr. Bajczi Andrea

 

 

 

* * * * *

Kedves Érdeklődő! 
Szeretnél többet tudni rendezvényeinkről? 
Szeretnél elsők között részletes infót kapni programjainkról?

Kérd a CSALÁDI KÖR-LEVELET!   >>>   >>>   >>>   >>>   >>>  >>>   >>>   >>>   >>>   
                                                    
Az űrlapot jobbra az oldalsávban találod! 

* * * * *

Örülünk, ha úgy döntesz, hogy csatlakozol Egyesületünkhöz! 
Ha még nem vagy, de szeretnél egyesületünk pártoló tagja lenni... esetleg van olyan barátod, ismerősöd, aki egyetért céljainkkal és szívesen csatlakozna hozzánk 
>>> Belépési nyilatkozat itt letölthető!

Egyesületünk alapszabályát itt lehet megtekinteni! 
>>> Kaposújlaki CSALÁDI KÖR Egyesület alapszabálya

Csatlakozz >>> Facebook oldalunkhoz is!

SZERETETTEL VÁRUNK!

 

 * * * * *

Kérdésed van?
Keress bennünket elérhetőségeink valamelyikén >>> Kapcsolat

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladikor.blog.hu/api/trackback/id/tr118291295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása