Újévköszöntő 2024
2024. január 15. írta: B. Balaskó Mária

Újévköszöntő 2024

Régészeti bemutató és "Adventi Ablakok" verseny díjátadó

 Január 13. szombaton tartotta Egyesületünk ez évi első programját.

Rendhagyó módon az Újévköszöntő programunkat ezúttal a Kaposújlaki Művelődési Házba szerveztük, melyre vendégelőadó is érkezett hozzánk a Rippl Rónai Múzeum munkatársa, Őszi Zoltán múzeumpedagógus személyében, aki, "Miről mesélnek a csontok? címmel tartott előadást.  A nem mindennapi, vetített képes, interaktív bemutató során minden érdeklődő kézbe vehette és alaposan tanulmányozhatta a régészeti tárgyakat, melyek mint megtudtuk, tényleg sok mindent elmondanak...

img_20240113_150858.jpg

Az előadás során érdekes és sokszínű információkkal ismerkedtünk meg a csontok rejtett világáról. A csontok valójában különleges történeteket őriznek magukban, melyek segítségével betekintést nyerhetünk az emberek és más élőlények életébe, egészségébe, táplálkozásába és életmódjába.

img_20240113_141508.jpg

A csontok tanulmányozása révén megismerhetjük az egykori emberek fizikai jellemzőit, például korukat, nemüket, egészségi állapotukat és életmódjukat. A csontok méretéből és alakjából következtethetünk arra, hogy az adott egyén milyen életmódot folytatott, például hogy mennyire volt aktív fizikailag vagy milyen volt az étrendje.

img_20240113_141544.jpg

A csontokon található maradványok segíthetnek megérteni az egykori táplálkozási szokásokat és étrendet. Például a fogakon és a csontokon található kopások és egyéb nyomok alapján következtetéseket vonhatunk le arról, hogy az adott egyén milyen ételeket fogyasztott rendszeresen.

img_20240113_142416.jpg

A csontok által hordozott nyomok segítségével megállapíthatjuk az egykori emberek életét érintő különböző betegségeket és sérüléseket. A csontokon lévő kopások, törések, vagy akár fertőző betegségek nyomai mind segíthetnek rekonstruálni az egykori egészségügyi állapotokat és az életkörülményeket.

img_20240113_150757.jpg

img_20240113_143924.jpg

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Őszi Zoltán múzeumpedagógusnak, hogy rendkívül magával ragadó, közvetlen stílusával életre keltette a múltat és a csontok által hordozott történeteket. Lelkesedése és hitelessége valóban élménnyé tette az előadást. Ő valóban egy olyan ember, aki szenvedélyesen és lelkesen osztja meg tudását másokkal, és ezáltal igazi értéket teremt a kulturális és történeti nevelés terén. Köszönjük, hogy inspirált bennünket és gazdagította életünket ezzel az élménnyel!

img_20240113_145729.jpg

Az eseményre ellátogatott a Kapos TV is. A felvétel a 2024. január 17-i Híradóban látható.

Ha csak a programunkról szóló részt szeretnéd megtekinteni:
9.48-től 12.18-ig tart. 

* * *

Karácsony közeledtével Egyesületünk „ADVENTI ÜNNEPI ABLAKOK” címmel ablakdíszítő versenyt hirdetett, melynek díjátadására is most került sor.
Négy szépséges, feldíszített, kivilágított ablakról kaptunk fotót,
Köszönjük a résztvevőknek a versenyen való aktív részvételt és lelkesedést, hogy fáradságot nem kímélve  feldíszítették ablakaikat így azok fénye, egyesületünk által feldíszített karácsonyfák mellett-, egy kis ünnepi hangulatot teremtett településünkön. Ezt az ablakokra leadott közönségszavazatok száma is bizonyítja.
andi.jpg
Az "Adventi Ünnepi Ablakok" ablakdíszítő versenyen a legtöbb szavazatot kapott ablak készítője: Saffer Panna és családja 117 szavazattal. 
melinda.jpg
A szavazás állása végig nagyon szoros volt, hisz a második ablak is 107 szavazatot kapott. Készítője: Csiszárné Makár Melinda
erzsike.jpg

Béres Erzsike és Nagyné Pallos Renáta szépséges ablakai is nagyban hozzájárultak Kaposújlak ünnepváró hangulatához!
reni.jpg

Ezúton is szeretnénk Egyesületünk tagjainak, a településünk lakóinak és minden olvasónak boldog új évet kívánni!

Legyen a 2024 év tele sok-sok örömmel és lehetőséggel!
Hozzon magával a szeretetet, egészséget, boldogságot!
Hozzon magával felejthetetlen élményeket és sikeres pillanatokat mindannyiunknak!

Békés, boldog új esztendőt kívánunk!

 

 

* * * * *

Kedves Érdeklődő! 
Szeretnél többet tudni rendezvényeinkről? 
Szeretnél elsők között részletes infót kapni programjainkról?

Kérd a CSALÁDI KÖR-LEVELET!   >>>   >>>   >>>   >>>   >>>  >>>   >>>   >>>   >>>   
                                                    
Az űrlapot jobbra az oldalsávban találod! 

* * * * *

Örülünk, ha úgy döntesz, hogy csatlakozol Egyesületünkhöz! 
Ha még nem vagy, de szeretnél egyesületünk pártoló tagja lenni... esetleg van olyan barátod, ismerősöd, aki egyetért céljainkkal és szívesen csatlakozna hozzánk 
>>> Belépési nyilatkozat itt letölthető!

Egyesületünk alapszabályát itt lehet megtekinteni! 
>>> Kaposújlaki CSALÁDI KÖR Egyesület alapszabálya

Csatlakozz >>> Facebook oldalunkhoz is!

SZERETETTEL VÁRUNK!

 

 * * * * *

Kérdésed van?
Keress bennünket elérhetőségeink valamelyikén >>> Kapcsolat

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladikor.blog.hu/api/trackback/id/tr9018314949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása