Mézeskalács recept
2015. november 17. írta: Kaposújlaki CSALÁDI KÖR Egyesület

Mézeskalács recept

Mézeskalács recept Nellitől a ház építéséhez - a "keményebb" tészta receptje. (nagy adag!)

Tészta:
30 dkg mézet és kb. 5-6 dkg margarint melegíts fel, míg a margarin elolvad. Amikor langyosra hűl, tegyél bele fűszereket, 5 egész tojást és 2 tojássárgáját, 40 dkg szitált porcukrot és keverd simára.
Utoljára adj hozzá 1 kg lisztet, melyben elkevertél 1 teáskanál szódabikarbónát. Amikor sima, egynemű a massza, takard le légmentesen! (folpack, vagy nylon zacskó) Hagyd pihenni egy éjszakán át. Pihentetés után annyi lisztet dolgozz bele, hogy jól gyúrható, (gyurma állagú) legyen. Minél több lisztet tudsz belegyúrni, annál simább és masszívabb lesz a kisült tészta. Alaposan és sokáig kell gyúrni, hogy minél szebb eredményt érj el.

Cukormáz:
A díszítéshez a megmaradt tojásfehérjéből 40 grammot lemérünk, hozzáadunk 18-20 dkg porcukrot, egy púpozott teáskanál keményítőt és pár csepp ecetet. (kb 1 mokkáskanálnyi) Közepes fordulaton addig keverjük, míg kemény masszát kapunk, ami nem csöppen le a habverőről. (Mivel a tojásfehérjék sűrűsége változó, javaslom, hogy 18 deka porcukorral kezdjük, majd ha szükséges adjunk még hozzá porcukrot. Tapasztalatom szerint, azonban 20 dkg-nál több nem kell. Az ecettől fényesebb lesz a máz, emellett az ecetnek baktériumölő hatása is van, sőt stabilizálja a fehérjéket, így a mázunk hosszabb ideig megőrzi állagát, s könnyebb dolgozni vele. Egyszerűbb a munka, ha egyszerre csak kis mennyiséget teszünk a habzsákba!

Zselatinmáz:
1 csomag zselatint leáztatunk kb 1,5-2 dl hideg vízben. Amikor teljesen felszívta a vizet micróban felforrósítjuk, amíg teljesen egynemű nem lesz. Amikor langyosra hűlt, ecsettel a kész, kisült kalácsokra kenjük. Ezt a mázat ételszínezékkel színezhetjük kedvünk szerint.

Jó munkát!

* * *


Még egy kis inspiráció:

>>> A 2014. évi mézeskalácsfalunkról készült videót érdemes megnézni!

>>> A 2015. évi "Mesebeli Mézeskalácsfalu"-ról készült videót se hagyjátok ki!

>>> 2016. évi Mézeskalácsfalunkról készült videó itt!

>>> Mézeskalács sablonok: itt és itt és itt! Válogassatok kedvetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladikor.blog.hu/api/trackback/id/tr248086838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása