A Kaposújlaki Családi Kör Egyesület fő célkitűzése, hogy a falu lakóiból összetartó családias közösséget kovácsoljon. Ehhez jó kiinduló pontnak gondoltuk a 2019. évi program összeállításakor a bonbonkészítés megismerését.
E programunk ötlete az öt éven keresztül megszervezett Kaposújlaki Mézeskalács falu felépítésének helyettesítésére merült fel, mivel a mézeskalácsozás lanyhuló részvétel mellett zajlott, közösségépítő célja helyett a marketingje sikerült jobban, olyannyira, hogy ennek révén még az országos médium felületeken is megjelent a lakóhelyünk.
Ilyen elképzelések után a közösségi oldalon és itt a blogon meghirdetett, a falunkban szórólapozott programra – miután befizettük a részvételi díjat - tizenhárman érkeztünk, vegyesen kaposújlakiak és kaposváriak 2019. november 30-án reggel.
A kurzus Mihajlovits Róbert mestercukrász vezetésével zajlott, aki rendkívül felkészült, hiszen például jövőre is részt vesz majd a Nemzetközi Konyhaművészeti Kiállításon, azaz a „szakács olimpián” a cukrász szekcióban, Stuttgartban, mint több éve mindig. Hitvallását, életútját a Somogyi Gazdaság 2017. szeptemberi számából ismerhetjük meg részletesen, amelyet a Bonis Bona azaz a Nemzeti Tehetségért díj átvétele alkalmából adott a Somogyi Hírlap újságírójának.
Először a dresszírozott és a hüvelyes bonbonok készítéséről, a csokoládé temperálásról, a bonbon hüvely öntés, töltés és talpalás részleteiről a ganache készítésről kaptunk áttekintést. Az elmélet után következett a gyakorlati kivitelezés.
A jól felszerelt műhelyben a négy csoportra oszlott társaság használhatta az összes eszközt, a csepegtető tálcától, tálaktól kezdve a sokféle bonbon formán keresztül a bonbonkiszedő villákat, spatulákat, a mikrohullámú sütőket, hűtő és fagyasztó szekrényeket valamint a hajszárítókat is beleértve. Márványlapokon dolgoztunk felváltva.
Mindenki kipróbált minden munkafolyamatot, amelyet először az oktatónk mutatott be. Mi több-kevesebb sikerrel követtük. Az egyik legügyesebb a legfiatalabb résztvevőnk volt. Végül mindenki munkája tökéletes lett.
Sok dicséretet és segítséget kaptunk a tanfolyamvezetőnktől.
Elmondása szerint jó volt velünk dolgozni, mert motiváltak voltunk.
Az öt órás foglakozás fénypontja az öntött bonbonok formából kiütése, majd a bemutató-üveg tálcákra rendezése volt a fényképezéshez. Sok fotó és videó készült. Az elkészült bonbonokat a fotózás után igazságosan elosztottuk. Mindenkinél hozzájárul a közös családi programok színvonalának emeléséhez, hiszen ízvilága sokkal kellemesebb, mint a kereskedelemben kapható édességé.
Az írásban kapott recepteket gondosan elrakva fáradtan, de sikerélménnyel telve latolgattuk, hogy a tanultakat hogyan tudjuk majd a következő években is egyesületünk célkitűzéseinek szolgálatába állítani.
2019.12.09.
Papp Zsuzsanna
Az eseményen készült további fotók >>> Facebook oldalunkon!
* * *
Kedves Érdeklődő!
Szeretnél többet tudni rendezvényeinkről?
Szeretnél elsők között részletes infót kapni programjainkról?
Kérd a CSALÁDI KÖR-LEVELET!
>>> Az űrlapot jobb oldalt az oldalsávban találod!
Szeretnél csatlakozni egyesületünkhöz?
>>> KATTINTS IDE! Szeretettel várunk!